Iets voor jou?

Meestal fotografeer ik dames, maar vorige week kreeg ik voor de verandering een man voor mijn lens. En wat voor een! Zo’n grote brede stoere vent met een ruige kop en een enorme glimmende Harley Davidson onder de kont.

De fotosessie verliep vlot en soepel: we volgden vrij nauwkeurig het vooraf gemaakte moodboard en schoten de geplande foto’s op twee buitenlocaties en in mijn fotostudio. Opvallend was dat het model zich telkens uit zichzelf omkleedde en passende poses – op en naast de motor – aannam. Prettig omdat ik daardoor amper aanwijzingen hoefde te geven.

 

Deze fotosessie bracht mij opeens op de volgende boeiende vraag: “In hoeverre verschillen fotosessies van mannen en  vrouwen nou eigenlijk van elkaar”. Na acht jaar ervaring met portretfotografie wil ik mijn antwoord illustreren aan de hand van uitspraken van modellen.

 

Deze uitspraken heb ik nog nooit uit de mond van een mannelijk model gehoord:

ü  “Ik wil het wel proberen, maar ben absoluut niet fotogeniek”

ü  “Ik kom net van de kapper, dus eerst moet mijn haar weer wat langer worden”

ü  “Ik wil wel model zijn, maar eerst nog een beetje afvallen”

ü  “Je mag me alleen van de linkerkant fotograferen”

ü  “Ik heb geen enkele mooie foto van mezelf, maar misschien kunt u er nog iets van maken”

 

Deze uitspraken heb ik nog nooit van een vrouwelijk model gehoord:

ü  “Ik let er eigenlijk nooit op, hoe ik op een foto sta”

ü  “De eerste foto moet meteen goed zijn, ik hou niet van al het gedoe er omheen”

ü  “Zeg jij maar wat ik aan moet trekken”

ü  “Ik vertrouw volledig op jouw creativiteit”

ü  “Ik zie de foto’s wel als ze klaar zijn”

 

Mijn conclusie is dat mannen en vrouwen nogal verschillend tegen portretfotografie aankijken. Mannen vinden een geslaagd portret wel leuk, maar willen daar zelf niet al te veel moeite voor hoeven doen. Op het gebied van hun uiterlijk, kleding en accessoires zijn ze nogal meegaand. Wat de fotograaf bedenkt is meestal wel goed. Een fotosessie moet niet teveel tijd en gedoe kosten. Voor een fotograaf zijn mannelijke modellen vrij makkelijk in de omgang.

 

Vrouwen zijn anders. Als ze uitgenodigd worden voor een fotosessie voelen ze zich meestal gevleid, maar beginnen ook meteen allerlei beperkingen, mitsen en maren op te noemen (zie eerste opsomming). Ook tijdens de fotosessie zijn dames bijzonder alert op hun uiterlijk, kleding, make-up en accessoires. Maar in de omgang zijn vrouwelijke modellen doorgaans erg prettig: zorgvuldig, coöperatief en geduldig. Als fotograaf hoef je alleen maar te zorgen voor een veilige en positieve sfeer. 

 

Belangstelling voor een T.F.P. fotosessie? (met gesloten beurzen). Kijk voor meer informatie op mijn website en meld je (geheel vrijblijvend) aan. 

 

Mor Grefhorst

Reactie schrijven

Commentaren: 0