Bezinnen en beginnen

Een goede jaarwisseling gaat gepaard met een terugblik en voornemens. Wat waren de highlights en de verbeterpunten van het afgelopen jaar? In deze blog beperk ik me tot een van mijn grote liefdes: de fotografie. 

Ik vind het leuk om mijn bevindingen op dat gebied met jullie te delen. Een fotograaf is tenslotte ook maar een mens, met dromen, ambities, verwachtingen, successen en teleurstellingen. Voor wie het (nog) niet weet: MOR fotografie houdt zich bezig met mensenfotografie; in de vorm van  betaalde opdrachten of (gratis) oefensessies. In 2018 vereeuwigde ik individuele personen, stelletjes en  gezinnen. In leeftijd varieerden zij van ongeboren (in moeders buik) tot half zestig.

 

Met welk doel liet men zich zoal fotograferen?

·         Om voor LinkedIn, sollicitaties, websites of flyers profielfoto’s te kunnen gebruiken.

·         Om aan zichzelf, partners of (klein) kinderen een mooie foto kunnen geven.

·         Om het trotse zwangere lijf zo mooi mogelijk te laten vastleggen.

·         Om zich in  een bepaalde kleding of uitrusting te laten vereeuwigen (stoere kruisvaarder).

·         Om zich een dag lang model te mogen voelen (met mooie kleding en make-up).

·         Om zichzelf te belonen, bijvoorbeeld omdat iemand sterk afgevallen is.

Wat mij opvalt is, dat het altijd vrouwen zijn die het initiatief nemen voor een fotosessie. De meeste vrouwen beschouwen zichzelf trouwens niet als fotogeniek. Vaak kunnen ze elk aandachtsgebied van hun lichaam tot in detail beschrijven. Ook zie ik dat kinderen en jongeren voor de camera minder g ne hebben dan ouderen en losser poseren. Waarschijnlijk het gevolg van selfies en sociale media.

 

Wat heb ik geleerd in 2018?

·         Dat een goede voorbereiding van een fotosessie het halve werk is. Dat geldt zowel voor mij als voor de modellen, maar ook dat onverwachte situaties en spontane invallen vaak de mooiste plaatjes opleveren.

·         Hoeveel een mooie foto kan betekenen voor iemands zelfbeeld en zelfvertrouwen.

·         Dat mensen vaak een tamelijk star beeld hebben van hun fotogenieke kwaliteiten en dat het  goed is om aan de hand van getoonde foto’s te laten zien dat dat beeld meestal niet klopt.

·         Dat het belangrijk is om tijdens fotosessies soms uit de comfortzone te stappen en nieuwe wegen te bewandelen op het gebied van kleding, make-up, achtergrond en belichting.

·         Dat leeftijd en opleiding van een fotograaf niet alles zegt. Aan het begin van het jaar meldde zich een jong ambitieus meisje aan, dat dolgraag een keertje model wilde zijn. Ze bleek uitstekend te kunnen poseren, maar ook prachtige foto’s te kunnen maken, waarop ik soms stiekem jaloers ben.

 

Wat zijn mijn plannen voor 2019?
Mijn voornemen is om uiteenlopende mensen te gaan fotograferen op verschillende locaties, met wisselende achtergronden en belichting. Om dat te kunnen bereiken wil ik graag weer gebruik maken van oefenmodellen. Lijkt het je leuk om een paar uur model te zijn, zodat ik nieuwe ideeën en technieken kan uitproberen, meld je dan aan via mijn website. Voor alle duidelijkheid: een beeldschoon uiterlijk, standaardmaten, een stralend gebit of prachtig kunnen poseren is voor mij geen vereiste. Iedereen is van harte welkom!

 

Ik wens jullie een goed en vooral fotogeniek 2019 toe!

 

 

Mor Grefhorst

Reactie schrijven

Commentaren: 0