Zwangerschapsfotografie

Een zwangere vrouw die mij uitkiest om haar te portretteren, wat is er mooier op de wereld?

Ik vind een vrouw in blijde verwachting nu eenmaal een heel bijzonder wezen. Met haar prachtige ronde lijf straalt ze iets ondefinieerbaars uit dat staat voor ingetogenheid, belofte en hoop. Ze is letterlijk in verwachting van iets dat komen gaat: een nieuw mensje met een nieuwe toekomst.  

 

Wanneer ik met een zwangere vrouw praat, ervaar ik altijd een andere blik in haar ogen dan bij de rest van de wereldbevolking. Hoe aandachtig ze ook naar je kijkt, haar blik is toch onafgebroken naar binnen gericht op dat wat ze draagt, waar ze voortdurend voor zorgt en waarvoor ze tot de laatste snik zal vechten. Die combinatie van oerkracht, kwetsbaarheid en ronde vormen geeft haar een heel bijzondere schoonheid, die respect, ontroering en tederheid afdwingt. In de buurt van zwangere vrouwen voel ik me als man altijd extra zorgzaam worden. Als fotograaf zou ik het liefst alle aspecten van het bovenstaande loflied in mijn foto’s zichtbaar willen maken.

 

Of ik wel eens aan zwangerschapsfotografie gedaan had? Die vraag trof ik nietsvermoedend aan in een appje na de zomervakantie. Slik! Uit de spontaan binnenschietende keuzeantwoorden “weinig, amper, ja en hoezo? ”, heb ik maar voor de laatste twee gekozen. Gelukkig vroeg de zwangere vragenstelster niet verder door.

 

We reizen nu even een paar decennia terug in de tijd: toen mijn vrouw in verwachting was van ons tweede kind, achtte ik de tijd rijp om de eerste stappen te zetten op het pad van de zwangerschapsfotografie. Op zolder had ik een eenvoudige studio ingericht, compleet met zelf-geknutselde fotolampen, een laken als achtergrond en een krukje voor het model. Het fotograferen van mijn prachtig volronde vrouw kon dus beginnen. Eigenlijk leek me die taak niet eens zo moeilijk: mijn studio, enthousiasme, inzet, motivatie samen met een boekje over zwart-wit fotografie, leken voldoende garantie te geven voor een prachtig resultaat. De enigszins onwennige uitstraling van mijn vrouw als nieuwbakken fotomodel zou op den duur ook wel slijten.

 

Vandaag, drie en dertig jaar later, bekijk ik dit gebeuren toch iets genuanceerder. Uiteraard bezit ik inmiddels meer levens- en fotografie-ervaring. De foto’s van mijn zwangere vrouw heb ik zorgvuldig bewaard. Ook de negatieven trouwens (die had je vroeger). Onlangs heb ik de resultaten van deze allereerste zwangerschap-shoot nog eens bekeken en toen kwam ik erachter dat het erg belangrijk is om de kwaliteit van de foto’s in het perspectief van de toenmalige tijd te plaatsen. Laten we zeggen dat ik nu door het beroemde voortschrijdende inzicht behoorlijk veel leer- en verbeterpunten zie. Ook  realiseer ik me veel scherper dat een zwangere vrouw prachtig is om te zien, maar dat het sfeervol en ingetogen afbeelden van haar aura toch echt een heel  ander verhaal is.

 

De fotosessie vindt plaats op 2 februari a.s. Het model is voor mij geen onbekende. Ik heb haar al eens eerder uitgebreid gefotografeerd, waarbij ze zeer fotogeniek bleek te zijn. Momenteel ben ik bezig met de voorbereidingen. In deze moderne tijd zijn er op internet talloze voorbeelden van goede zwangerschapsfoto’s te vinden. Ook kan elke vakfotograaf en leek tientallen filmpjes bekijken met tips en instructies over poseren, belichting, achtergrond en attributen. In overleg met het model heb ik een moodboard samengesteld van zorgvuldig geselecteerde sfeerfoto’s. Tijdens de fotosessie gebruiken we dat als richtlijn voor de foto’s, die we gaan maken.

 

Zo werkt zwangerschapsfotografie dus: leuk en uitdagend, maar ook een beetje spannend.

 

Mor Grefhorst

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marlon (donderdag, 02 maart 2017 18:56)

    Mor heeft bij mij de zwangerschapsshoot gedaan. Wauw, wij zijn erg tevreden over de foto's! De manier hoe Mor te werk gaat is heel prettig. Ik voelde mij al snel op mijn gemak voor de camera. Toen ik thuis de foto's zag moest ik wel even een traantje wegpinken.
    Mor is een geweldige fotograaf!

    Mor nogmaals bedankt! Wij zijn erg tevreden! Het was een leuke, gezellige, zwangerschapsshoot.

    Lieve groetjes, Danny en Marlon