Wat is uitstraling precies?

Tijdens de laatste fotoshoot legde het model deze vraag op tafel, al was die niet specifiek aan mij gericht. 

Gelukkig bevond mijn vrouw zich ook binnen de sociale cirkel, zodat ik het even erg druk kreeg met camera-instellingen. Ik besloot dus maar om deze vraag voorlopig alleen te registreren totdat ik op een later tijdstip goeroe Google daarover zou kunnen raadplegen. Laf, maar kwaliteitsfoto’s zijn nu eenmaal een hoger doel, de fotograaf-als-deskundige hoeft niet meteen alle mogelijke vragen van modellen te beantwoorden en mag als weloverwogen pensionado gerust even over een goed onderbouwd antwoord nadenken. Ziedaar: alweer drie krachtige argumenten achter de hand voor noodgevallen.

 

Hoewel ik voor het oog gemotiveerd en geconcentreerd de afgesproken opdracht afwerkte, liet de vraag mij niet los, terwijl mijn brein er ondertussen ook nog een ander lastig begrip aan vast koppelde: “fotogeniek”. Een zo mogelijk nog vager woord, waarmee ik wel regelmatig twijfelende modellen kan verleiden om toch die spannende fotoshoot maar te gaan doen. Vooral vrouwen zijn tamelijk gevoelig voor opmerkingen als: “Ik merk dat je het zelf niet zo ziet, maar als fotograaf vind ik jou heel fotogeniek”. Tot het tegendeel bewezen is ga ik er maar even vanuit dat mijn fotografische kennis en vaardigheden daarbij een significante rol spelen, ondersteund door een passende blik en intonatie. En dan zitten we toch weer in dezelfde grote pan vol uitstralingssoep te roeren nietwaar?

 

Maar wat betekenen de begrippen uitstraling en fotogeniek nu precies?
Een week lang heb ik in al mijn bescheidenheid over deze woorden nagedacht om ze daarna aan de grote Google voor te leggen. En voorwaar, weldra geschiedde er een wonder. Mijn dood-gewaande printer kwam opeens piepend en zoemend tot leven, baarde hortend  en stotend een beschreven vel papier, dat vervolgens geruisloos en devoot neerdaalde op mijn bureau naast de laptop, waarop ik deze blog aan het schrijven ben. Al mijn twijfels over Google waren opeens verdwenen. Dankbaar reikte ik naar het geschrift en zag dat hij mij een artikel had gezonden met de titel: “Hoe zie je of iemand fotogeniek is?”

 

Wat leert mij dit artikel? 

  1. Dat fotogeniek zijn niets te maken heeft met mooi zijn, maar alles met uitstraling en zelfverzekerdheid.
  2. Dat een juiste uitstraling op een foto afhankelijk is van het vertrouwen dat het model heeft in de fotograaf (om hem of haar goed op de foto te zetten).
  3. Dat we ons zelf nooit mooi op een foto vinden staan, omdat we alleen ons spiegelbeeld herkennen en niet het rechtstreekse beeld dat anderen zien.
  4. Dat punt 3 minder speelt bij mensen met een symmetrisch gezicht.

Wat hebben Googles volgelingen daarop te zeggen?

  1. Dat “fotogeniek” een subjectieve beleving van de fotograaf is, die totaal kan afwijken van de eigen beleving van het model .
  2. Dat fotogenieke mensen positiviteit uitstralen.
  3. Dat een fotogeniek model “speelt” met de camera en zich bewust is van de eigen schoonheid (ongeacht of anderen dat ook vinden).  
  4. Dat een fotograaf moet zorgen voor een vertrouwensband door het model te respecteren en op zijn/haar gemak te stellen.

Blijmoedig geef ik aan jullie door hetgeen heilige bron Internet zojuist aan mij openbaarde.

  

Mor Grefhorst


Reactie schrijven

Commentaren: 0